به گزارش نصر به نقل از سازه پرس، عباس غفاری در سال ۱۳۴۷ در شهرستان خوی متولد شد. وی در سال ۱۳۶۶ با قبولی در کنکور سراسری در رشته معماری وارد دانشگاه علم و صنعت گردید. وی که دارای مدرک دکترای معماری است از سال ۱۳۷۵ عضو هیئت علمی دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز شد. همکاری با غلامعلی لیاقتی، بنیانگذار علم آکوستیک ایران، سبب گردید از سال ۷۶ به صورت حرفهای در حوزه آکوستیک معماری و آکوستیک شهری فعالیت کند و در دانشگاه به تدریس نور و صدا مشغول شود. عباس غفاری که رئیس دانشکده هنرهای رایانه ای بوده و عضو انجمن آکوستیک ایران، آمریکا و چین می باشد در مصاحبه اختصاصی با سازه خبر نخستین و پربازدیدترین رسانه تخصصی صنعت راه و ساختمان شمالغرب کشور به سوالات خبرنگاران این رسانه درخصوص آکوستیک، نورپردازی و ویدیومپینگ پاسخ داد.
نورانی کردن شب ها ضروری است
وی در ابتدای این گفتگو عنوان کرد که مسئله نورپردازی با روشنایی شهرها متفاوت است و افزود: هدف از نورپردازی دادن جلوه جدید و تنوع به شهر است و به عبارتی شهرها را زینت میدهد. آنجایی که نور آفتاب قابل کنترل نیست نورپردازی در طول شب حال و هوای دیگری دارد. آذربایجان، ترکیه، امارات و افغانستان کشورهایی هستند که از نورپردازی و ویدیومپینگ به بهترین شکل استفاده کردهاند.
غفاری گفت: هنرنمایی و رفع آلودگی با تصاویر هولوگرام از مزیتهای نورپردازی در شب است. از دیگر مزایای نورپردازی ارزش دادن به ابنیه تاریخی است که سرمایههای شهر و ارزشهای جامعه ما هستند. می توان با هنر نور و ویدیومپینگ یعنی ایجاد تصاویر متحرک با پروژکتور تاریخ و فرهنگ ایران را نشان داد و رفتارهای انسانی را به تصویر کشید.
وی تصریح کرد: به نظر من، برای سلامتی انسان ضروری است که زمان شب تاریکی حاکم باشد و مردم به استراحت بپردازند، اما با این حال میتوان با نورپردازی و ویدیومپینگ اماکن و معابر عمومی شبهای شهرها را تا ساعت دو بامداد زنده کرد و این احیا شب، به ویژه در مناطق توریستی و تفریحی علاوه بر ایجاد فضای سالم گردشگری برای خانوادههای ایرانی میتواند محل کسب درآمد برای جوانان شود. برای مثال شهر توریستی سرعین شهری است که به شبهای نورانیاش معروف است.
عضو هیئت علمی دانشگاه سهند افزود: نیازی نیست که بخشهای دولتی مستقیم وارد ویدیومپینگ و نورپردازی شوند. شرکتها خصوصی فعال در حوزه هنر نور و نورپردازی میتوانند ابنیه تاریخی و توریستی را از شهرداری ها اجاره کنند و با اجرای نورپردازی در آنها و فروش بلیط خدمات رفاهی ثروت آفرینی کنند. دهه محرم، ماه های مبارک رجب و شعبان و ایام نوروز و … از رویدادهای فرهنگی کشور ما هستند که با اجرای برنامههای ویدیومپینگ متناسب با آنان می توان ارزش افزوده ایجاد کرد.
روشنایی در ایران با مشکل مواجه است
عضو انجمن آکوستیک ایران، آمریکا و چین تاکید کرد: روشنایی در شهرهای ایران به دلیل سطحینگری، عدم مطالعه علمی و تقلید کورکورانه از کشورهای غربی با مشکل همراه شده است. در کشورهای اروپایی که تنها ۱۰۰ روز از سال روشن است تعداد پنجرههای هر واحد مسکونی بالاست در حالی که ساخت آن تعداد پنجره در کشور ما مشکل ساز است. نور لازم برای هر اتاق پذیرایی ۳۰۰ لوکس است اما این مقدار در کشور ما به خاطر چراغهای زیاد به بالای ۱۵۰۰ لوکس میرسد. در کشور ما برای شهرداری مسئله اصلی پارکینگ است در حالیکه به مشکل نور و روشنایی منازل اهمیت نمی دهند. شمالی و جنوبی کردن ساختمانها از عوامل تشدید کننده تاریکی در کوچهها و داخل منازل است در حالیکه میشد ساختمان را در وسط زمین بنا کرد که از هر دو طرف نور بگیرد.
نورپردازی تبریز در حد صفر است
غفاری در پاسخ به سوال سازه خبر در مورد وضعیت نورپردازی در تبریز اظهار داشت: نورپردازی در تبریز در حد صفر است ولی بر خلاف شهرت آن به شهر تاریک وضعیت بهتری نسبت به شهرهای همجوار دارد اما با این حال وضعیت آن در شان نام و جایگاهاش نیست. ویدیومپینگ اخیر که توسط شهرداری تبریز اجرا شد قابل قبول بود و قدم خوبی برداشته شد اما میشد با یک دهم هزینهها طرح بهتری را پیادهسازی کرد.

نورپردازی، احیا شب و رونق کسب و کارها
عضو هیئت علمی دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز یکی از مهمترین مزایای نورپردازی ابنیه، ساختمانها و معابر را احیا شب دانست و گفت: بر خلاف برخی تصورات غلط احیا شب هممعنی ترویج خلاف نیست با نورپردازی مناسب شب هنگام در شهرها می توان برخی کسب و کارها را رونق داد و برای جوانان اشتغال ایجاد کرد مسئولان باید کمی به موضوع با دید مثبت نگاه کنند.
وی اضافه کرد: متاسفانه در کشور ما در برخی مشاغل همچون نورپردازی افراد غیرحرفهای مشغول کار هستند و این باعث شده بروکراسی اداری، قوانین دست و پاگیر و اضافی جلوی رشد هنر نورپردازی و شهرسازی را بگیرد از سوی دیگر ارتباط بین دانشگاهها و شهرداریها ضعیف است. بنده به عنوان استاد دانشگاه به همراه دانشجویان ارشد و دکترا پروژههای نورپردازی و ویدیومپینگ بسیاری کار کردهام که به دلیل مشکلات گفته شده اجرایی نشدند.
غفاری گفت:در ایران ثروت، توانایی علمی و محل کار در حوزه نورپردازی وجود دارد اما هدف مدیران توسعه این حوزه نیست مدیران بعضا سرمایههای کشور را هدر میدهند. میخواهند کم هزینه کنند در عوض مجبور به هزینه بالا برای جبران خسارتها میشوند. برای مثال تعداد ساختوسازها در کشور بالاتر از دو برابر میانگین جهانی است چرا که عمر ساختمانی که باید ۱۰۰ سال باشد، ۲۵ سال است .
وی افزود: نورپردازی نیاز به هنر، تجهیزات و مصرف انرژی دارد و باید به صورت علمی و مطالعه شده انجام بگیرد. از سیستمهای DC و POWER LED استفاده شود که عمر مصرفی بالا دارد. در ویدیومپینگ هم چون به جای چراغ و لامپ از پروژکتورهایی با قابلیت تغییر میلیونها نور استفاده میشود مقرون به مصرف است.

نورپردازی یک کار گروهی است
دکتر عباس غفاری در پاسخ به این سوال سازه خبر که وظیفه نورپردازی بر عهده مهندس معمار پروژه است یا مهندس برق: گفت: دنیای امروز دنیای کار گروهی و تعامل است. برای خلق یک کار خوب باید از تخصص همه استفاده کرد. در کارهای نورپردازی هم باید از تلفیق تخصص برق، معماری و گرافیک و … بهره برد.
انتهای پیام/