پربازدیدترین ها
جدیدترین اخبار پربیننده ترین اخبار

کد خبر :   110843  | تاریخ خبر : 1398/07/25  | ساعت : 13:53

یادداشت/

آذربایجان شرقی، منطقه ای غنی از تاریخ و فرهنگ و مطبخ خانه ای با رنگ و بوی سنت


نصر: هر منطقه یا کشوری در دنیا دارای ویژگی‌های فرهنگی، تاریخی یا قومی و ملیتی است که نظر گردشگر را به خود جلب می کند،

برای مشاهده عکس در ابعاد اصلی ، بر علامت ذره بین روی تصویر کلیک نمایید

اما شناخت غذاهای محلی یک منطقه کامل کننده ی بازدید از یک شهر است و به عنوان یک جاذبه گردشگری به حساب می آید، چرا که گردشگر با به یادآوردن طمع غذایی که در سفر خود چشیده است، شیرین‌ترین و زیباترین وجه شخصیت آن شهر را به یاد خواهد آورد.

آذربایجان شرقی یکی از مناطق گردشگر پذیر کشور ایران و مهد تاریخ و فرهنگ است، اما این فقط جاذبه های آن نیست که بازگو کننده تمدن این منطقه باشد، چرا که تمام شهرستان های این استان، جورچینی شگفت انگیز از طعم‌ها، رنگ‌ها و رایحه غذاهایی دارند که هر یک در بردارنده رمز و راز زندگی مردم آن است و این استان با توجه به موقعیت جغرافیایی، آب و هوا و ارتباط با مناطق مختلف ایران و آسیا، مملو از غذاها و خوراک‌های سنتی و محلی است که از رژیم غذایی غنی و متنوعی پیروی می‌کنند.

درست است که بناهای تاریخی زیبا، چشم‌اندازهای نفس‌گیر طبیعی و هزاران جاذبه‌ی گردشگری دیگر در آذربایجان شرقی، میلیون‌ها گردشگر را به سوی خود می‌کشاند، اما بانوان این منطقه از گذشته تاکنون با ذوق و هنر، غذاهای خوش طمع و سنتی طبخ می‌کنند و لذت خوردن این غذاهای اصیل را نیز باید به تمام این جاذبه‌های استان اضافه کرد و گردشگر به جای غذا خوردن در رستوران‌های مدرن و فست‌فود، مهمان مردم و رستوران های محلی شود تا طعم ناب خوراکی‌های خوشمزه‌ را بچشد.

تنوع غذایی سنتی در استان، فهرست بلندی از انواع دست پخت های سنتی و بومی در شهرها و روستاهای آذربایجان شرقی تشکیل داده است که آنقدر متنوع هستند که تمامی سلیقه های غذایی را راضی می کند.

برای مثال، وقتی حرف از غذاهای آذربایجان شرقی می شود، احتمالا نام "کوفته تبریزی" به گوش خیلی از افراد آشنا می آید، این غذا، ازمشهورترین غذاهای تبریز، است که طعم بسیار لذیذی دارد، "در گذشته برای تهیه‌ی کوفته تبریزی ، گوشت را در هاون سنگی کوبیده و سپس سبزیجات و لپه را به آن اضافه می‌شد، اما امروزه بیشتر از گوشت چرخ‌کرده برای تهیه‌ی این غذا استفاده می‌شود و گردو، آلو، پیاز سرخ‌شده، زرشک و تخم‌مرغ داخل آن گذاشته می شود و در سسی که از رب گوجه‌فرنگی و آب و زعفران تهیه شده است، طبخ می شود." معمولا کوفته‌ را با پیاز سرخ‌شده، زرشک و گردو تزئین کرده و نوش جان می‌کنند.

در این میان، شاید دیگر غذاهای این شهر چندان آشنا نباشد، برای نمونه "آبگوشت یا دیزی سنگی" یکی از خوشمزه‌ترین آبگوشت‌های ایرانی است و برای تهیه‌ آن از "گوشت گوسفندی، دنبه، پیاز، لپه که امروزه اکثرا از نخود استفاده می‌کنند، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی و رب گوجه‌فرنگی استفاده می‌شود." یا "شوربای تره (سوزی شورباسی)" که یکی از قدیمی‌ترین غذاهای این منطقه است که به شکل‌های مختلف پخته می شود و هر کسی با توجه به آنچه که در خانه داشت، این غذا را درست می‌کرد و یکی از مشهورترین شورباها، شوربای تره است و برای طبخ این شوربا از " تره، سیب زمینی، گوجه‌فرنگی، روغن (ترجیحا روغن حیوانی یا به زبان ترکی ساری یاغ)، تخم‌مرغ، رب گوجه‌فرنگی و ادویه" استفاده می شود.

"دویماج" یکی دیگر از غذاهای لذیذ این منطقه است که در وعده‌ی صبحانه یا عصرانه سرو می شود. البته شهرها و استان‌های دیگر نیز از این غذا درست می‌کنند، اما کمی با دویماج آذربایجان شرقی متفاوت است، این غذا "با نان خشک ، پنیر محلی، کره، سبزی خوردن عموما تره، جعفری، ترخون، پونه و گردو" آماده می شود.

"کباب بناب" که بوی و عطر چنین کبابی در هر جا که پخته شود به سر کوچه و خیابان می رسد و متعلق به شهر "بناب"یکی از شهرستان های بزرگ و معروف آذربایجان است اما در اغلب شهرهای بزرگ ایران می توان بر سر درب بسیاری از رستوران ها و غذاخوری ها تابلو معروف "کباب بناب" را مشاهده کرد.

"کوکوی لوبیا سبز" نیز یکی از غذاهای سنتی استان است که معمولا در مراسم خاص پخته می شود. مواد لازم برای طبخ " گوشت چرخ کرده، هویج، پیاز، تخم مرغ، زعفران و البته لوبیا سبز" است، معمولا برای اینکه این کوکو ظاهر بهتر و همینطور کمی طعم ترشی پیدا کند روی آن را با زرشک تزئین می کنند.

همچنین خورشت هویچ، قارنی یاریخ، آش های اوماج ، داش کلم ،آبغوره، میوه ،گشنیز ،سوغان و سوزی شورباسی و غیره از معروف ترین غذاهای ناب منطقه آذربایجان شرقی هستند.

طبخ این طیف وسیعی از خوراک ها و غذاهای سنتی در شهرها و روستاهای آذربایجان شرقی، این منطقه غنی از تاریخ و فرهنگ را به مطبخ خانه ای با آوازه ملی و فراملی تبدیل کرده است که در صورت برنامه ریزی و تدوین طرح های قابل اجرا، زمینه ظهور ملموس و ارزآور گردشگری غذا فراهم می کند، چرا که گردشگران دامنه وسیع‌تری از انتخاب‌های غذایی را پیش رو خواهند داشت و این موضوع چرخش سود آور و بازده اقتصادی یکی را که یکی از پیامدهای گردشگری غذایی به صورت درون استانی است، را ایجاد می کند.


گلناز پورنامی

انتهای پیام/

مطالب مرتبط

نظرات (0)

 

استفاده از مطالب پورتال با ذکر منبع بلامانع است